Prawidłowe parametry fizykochemiczne form użytkowych mają ogromne znaczenie w prawidłowej ich aplikacji, a co za tym idzie i skuteczności zabiegu ochrony roślin. Decydują także o trwałości środka ochrony roślin w trakcie jego przechowywania.
W IOR-PIB Oddział Sośnicowice dokonuje się oceny parametrów fizykochemicznych zgodnie z metodami zawartymi w CIPAC Handbook – Analysis of Technical and Formulated Pesticides, Procedurami OECD, Polskimi Normami, Metodykami Producenta lub Metodykami Własnymi. Proponowana analityka chemiczna jest zgodna z wymaganiami Unii Europejskiej i spełnia podstawowe wymagania dobrej praktyki laboratoryjnej.
W formach użytkowych środków ochrony roślin oznaczane są następujące parametry fizykochemiczne:
- wygląd (barwa i zapach)
- kwasowość/zasadowość
- Zawartość wody metodą destylacyjną – Deana Starka
- wartość pH
- lepkość
- napięcie powierzchniowe
- gęstość względna
- gęstości nasypowa
- zawartość wody metodą Karla Fischera
- zwilżalność
- tworzenie trwałej piany
- trwałość rozcieńczenia
- zdolność emulgowania, reemulgowania, trwałości emulsji
- zawieszalność i trwałości zawiesin
- badania na sitach mokrych
- rozkład wielkości ziaren
- badania przechowywania – stabilność i długość okresu przechowywania: wpływ światła, temperatury i wilgotności na techniczne właściwości środka ochrony roślin
- inne parametry (po wcześniejszym uzgodnieniu)
Oznaczenia te wykonywane są rutynowo w trakcie badań kontrolnych jak i interwencyjnych środków ochrony roślin. Parametry te wyznaczane są dla wartości zawartych w wymaganiach producenta lub odpowiednich normach przedmiotowych. Inne parametry jakościowe specyficznych form użytkowych wykonuje się zgodnie z międzynarodowymi metodykami w razie specjalnego zamówienia.